Circuit Nieuws (FB)

Historie in motorstad Helmond

De voorgeschiedenis van M.A.C. “De Helm” kent evenzo vele geruchten en vermoedens, als vermeende- dan wel voldongen feiten. Gemakshalve kan worden volstaan met het gegeven dat de motorsport in Helmond, al vele decennia lang leeft in de harten van vele Helmonders. Niet voor niets dat juist in Helmond, we tekenen 12 februari 1949, de toenmalige Nederlandse Motorsport Bond (NMB), is opgericht. Een van de oprichters was de Helmondse motorsportman Louis van de Linden. Vanzelfsprekend zijn er meer mensen verantwoordelijk voor het ongekend Helmondse motorenthousiasme. In de vijftiger jaren leefde de lokale bevolking geweldig mee met haar getalenteerde motorsporters (lees motorcrossers), voor wie dit een sterke stimulans betekende. Het is geen toeval dat de eerste Nederlandse coureur die een Grand Prix motorcross overwinning op zijn palmares kon bijschrijven ook uit Helmond kwam. Deze legendarische coureur met de naam Jan Clijnk, won in 1956 te Schijndel (N-B) zijn eerste echte Grote Prijs. Met deze overwinning bevestigde “Het atoomkanon van Helmond” dat z´n bijnaam niet uit de lucht is komen vallen. De eervolle roem van deze gelauwerde coureur zou een van de peilers worden waarop Helmond motorstad is gebouwd. Het is 28 februari 1968 als de vereniging Motor Auto Club “De Helm” (M.A.C. “De Helm”) bij notariële akte wordt opgericht. Nauwelijks een jaar later konden de eerste leden van de dan nog jonge vereniging worden gehuldigd. De M.A.C. “De Helm”-coureur Jo Clement en bakkenist Ties Meulenbroek behaalden in 1969 het Nederlands kampioenschap motorcross voor zijspannen en zouden enkele jaren later zelfs nog een heus Europees kampioenschap op hun naam zetten. Onder toeziend oog van de gemeente Helmond, sloot zich in 1970 een grote groep hobbycoureurs bij M.A.C. “De Helm” aan, die tot dan toe hun motorcross beoefenden buiten de vereniging om. De vereniging groeide enorm en het schitterende Berkendonk circuit werd door vele nationale- en internationale coureurs uitgeroepen tot mooiste motorcrosscircuit van Nederland. Het wekte belangstelling bij diverse motorcrossteams uit o.a. Noorwegen, Tsjechoslowakije en Zweden, met als gevolg dat fabrieksteams uit deze landen met grote regelmaat te gast waren op dit circuit voor hun trainingen.
Vijfentwintig jaren later schrijft de toenmalige burgemeester van Helmond, de heer Mr. W.J.B.M. van Elk, in zijn voorwoord van het jubileumboek bij gelegenheid van het zilveren jubileum van de vereniging: “M.A.C. “De Helm” heeft bewezen een sterke, bloeiende, tegenslagen overwinnende, hechte vereniging te zijn. Een vereniging die zijn sporen binnen en buiten Helmond verdiende en verdient. De vereniging heeft aangetoond dat zij in een duidelijke sportbehoefte voorziet.”

Dat motorsport veel meer omvatte dan enkel motorcross, bewezen de actieve Helmondse wegracepiloten Harrie van de Pol en Pieter Prins. Harrie behaalde in 1976 het Nederlands Kampioenschap in de 500cc. (konings)klasse en was in 1977 deelnemer aan de wereldberoemde langeafstandrace “Daytona 200” (USA). Helaas heeft Harrie door een ongeneeslijke ziekte zijn wereldse bestaan op veel te jonge leeftijd moeten inleveren († 03-02-1981). Pieter Prins startte zijn motorsportcarrière aanvankelijk als solo racer in de 500cc. klasse, maar stapte al snel over naar de zijspanwegrace bij de NMB waar hij liefst vier nationale kampioens-titels in de wacht wist te slepen. Ook op internationaal niveau zorgde Pieter voor veel strijd in de zijspanklasse en kijkt hij o.a. voldaan terug op zijn behaalde resultaten tijdens de prominente wegraces op Brands Hatch (GB).
Door het aandringen van Harrie van de Pol en op initiatief van Pieter Prins is M.A.C. “De Helm” wegraces gaan organiseren. Als vanzelfsprekend zou dit een langeafstandrace worden; aanvankelijk ter voorbereiding van de deelnemende wegracers aan de 24-uursrace van Oss. “De 200 Mijlen van Helmond“ was geboren en zou in totaal acht maal in Helmond verreden worden. De hiermee gepaard gaande enorme publiciteit zette Helmond als motorstad definitief op de kaart. In de zeventiger- en tachtiger jaren lokte dit motorsportevene-ment jaarlijks enkele tienduizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland naar Helmond, waaraan de NOS middels motorsportman pursang good-old Frans Henrichs, via het TV-programma Studio Sport ieder jaar zeer ruim aandacht besteedde. Dat er tijdens “De 200 Mijlen van Helmond” nooit een ongeval heeft plaatsgevon-den op het Helmondse stratencircuit, kan o.a. mede aan de hoge organisatiegraad van deze races worden toegeschreven.Anno 2007 neemt de motorsport in Helmond nog immer een bijzondere plaats in. M.A.C. “De Helm” is nog steeds een bloeiende vereniging, maar beperkt zich vandaag tot de motorcross. In dit kader is recent een samenwerking tot stand gebracht tussen de vereniging en de eveneens in Helmond gezetelde landelijke vereniging Nederlandse Quad Racing (NQR). Om de belangen van haar leden zo optimaal mogelijk te dienen is M.A.C. “De Helm” tegenwoordig aangesloten bij twee koepelorganisaties: Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en Motorsport Organisatie Nederland (MON).